\

Painea cu germeni de grau, dospita cu maia naturala, are glutenul aproape in totalitate predigerat si un indice glicemic foarte mic.


Germeni de o cereale este partea reproductiva care germineaza pentru a crește într-o planta; este embrion din samanta.
Germenul este retinut ca parte integranta a cerealelor integrale in alimente.
Germenii de grau sunt o sursa concentrata de mai multe esentiale nutrienti, inclusiv vitamina E, folat (acid folic), fosfor, tiamina, zinc, și magneziu, precum și acizi grași esentiali și alcooli grași.

Acest tip de paine stimuleaza producerea de celule rosii si de homoglobina, ajuta la eliminarea substantelor cancerigene si a celor toxice din organism, a excesului de colesterol, fiind recomandata pentru prevenirea diabetului, arterosclerozei si celulitei.

Ea are ca ingredient principal germenii de grau, carora li se adauga sare si maia, fara aditivi, stabilizatori si alte substante similare.
Procesul de preparare al acestui tip de paine speciala este putin mai lung decat in cazul painii obisnuite, fara a fi insa dificil.
Ingrediente:
• faina,
• maia
• germeni de grau
• apa

Mai intai amestecami toate ingredientele mai putin maiaua.
Framantam cca. 3-10 minute, apoi adaugam si maiaua.

Continuam malaxarea inca 5 minute, pana cand aluatul nu se mai lipeste de peretii malaxorului, apoi lasam aluatul sa se relaxeze la temperatura camerei, ca sa continue sa dezvolte in mod pasiv reteaua de gluten si sa fermenteze cca 2 ore, timp in care se vor face la intervale de minim 20 minute impaturiri.

Dupa maxim 2 ore de fermentare, portionam si dam forma finala a painii, punand in bannetone bucatile portionate si le lasam sa se relaxeze inca 2 ore la temperatura camerei.

Aluatul se rastoarna din banneton direct in vasul de copt, cu partea tensionata in sus,si se introduce la cuptor unde se lasa la copt 20 minute pana cand paine este gata rumenita.

Recomandam ca painea sa fie taiata/feliata si mancata cand este rece complet.

Pofta buna – cu sanatate!