\

Prajitura Boema face parte din seria dulciurilor clasice ale cofetariei romanesti.


Reteta ei a fost consemnata in 1963 in Retetarul de cofetarie si patiserie.
O vedeam in vitrinele tuturor cofetariilor cand eram copii si ca descriere era acea prajitura cu ciocolata si cu un con de frisca in varf.
Cofetarii nostrii au pastrat elementele traditionale ale retetei originare, insa am renuntat la crema de unt si la blatul de zahar ars.
Prajitura Boema este o prajitura cu pandispan de cacao cu blat umed, ganache si frisca naturala, iar produsul finit poate fi definit ca fiind o delicatesa care se topeste cu fiecare muscatura.
Ramâneti alaturi pentru lista ingredinetelor si modul de preparare, pentru a readuce in actualitate gustul de odinioara al prajiturii Boema.
• faina,
• ulei,
• zahar brun,
• apa,
• cacao,
• ciocolata,
• frisca
• lapte
• oua

Mixam ouale cu zaharul pana obtinem ajunge la o consistenta cremoasa, apoi adaugam uleiul si laptele si omogenizam. Separat amestecam faina si cacaua si le cernem in compozitia lichida. Omogenizam si turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coacem 17 minute la 180 de grade Celsius. Lasam blatul sa se raceasca.

   

Smântâna pentru frisca se pune intr-o cratita si se incalzeste, apoi se toarna peste ciocolata se lasa 5 minute, apoi se mixeaza pâna devine lucioasa. Acoperim bolul si lasam crema sa se raceasca cel putin 2 ore, apoi o mixam 5 minute pâna devine spumoasa.

Portionam prajitura in bucati patrate pe care le insiropam bine cu siropul racit, o lasam sa se relaxeze, iar ulterior adaugam glazura care arata ca un pat de ciocolata care se prelinge peste blat, ornam fiecare bucatica cu crema iar la final adaugam frisca in forma de mot si cu cateva picaturi din glazura de ciocolata.

 

Cand ai combinat ultima data gustul de ciocolata cu frisca naturala?

Te invitam sa te bucuri de un desert siropos si delicios impreuna cu noi.

Pofta buna-cu sanatate!